Albania kamperem-prawdziwa bałkańska przygoda
Przewodniki | Albania | 19.04.2021
Jeśli szukasz pomysłu na wakacyjny wyjazd kamperem w nieco mniej popularnym kierunku, Albania będzie doskonałym wyborem. Ciepły, śródziemnomorski klimat, gościnna kultura, wspaniałe krajobrazy i smaczna tradycyjna kuchnia to tylko kilka powodów, żeby poznać ten zakątek Europy. Podróżując kamperem po Albanii, doświadczysz tego, co w Bałkanach najlepsze i nabierzesz ochoty, żeby wrócić tu kolejny raz.
Dlaczego warto wybrać się do Albanii
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że nie należy przywiązywać uwagi do zasłyszanych czasem opinii, że Albania to kraj niebezpieczny albo biedny. Są to pozostałości z czasów, gdy naprawdę źle się tam działo. Kraj pomimo swojej trudnej historii szybko rozwija się turystycznie. Dziś to coraz bardziej popularny kierunek wśród miłośników podróży, w tym caravaningu, i nie ma w tym nic dziwnego.
Praktyczne wskazówki dla podróżujących kamperem
Mimo że Albania jest krajem, w którym dozwolone jest biwakowanie na dziko, naprawdę warto zatrzymywać się na tamtejszych kempingach. Z roku na rok jest ich coraz więcej, są wygodne i dobrze zorganizowane a przy tym, w porównaniu z większością europejskich krajów-naprawdę tanie. Standard kempingów mimo niskich cen jest bardzo dobry- prawie wszędzie spotkamy sprawne sanitariaty, darmowy internet, restauracje i bary.
Dobrze przystosowane na użytek kamperów są też liczne stacje benzynowe, umożliwiające np. wymianę wody.
Drogi w Albanii są dobre, ciągle remontuje się też wiele z nich oraz powstają nowe. To, co warto wiedzieć przed wyjazdem to fakt, że albańscy kierowcy często dość swobodnie traktują przepisy, a na drogach panuje spory chaos, należy więc być uważnym i mieć cały czas oczy szeroko otwarte.
Co warto zobaczyć
- Złote plaże
- Starówki i uliczki
- Góry Przeklęte- majestatyczne szczyty i bajkowe jeziora
Wszystkim, także mniej wprawionym w górskich wycieczkach polecamy za to dwie piękne doliny -dolinę Valbone i dolinę Theth, w których można podziwiać górską przyrodę oraz poczuć klimat małych osad położonych z dala od gwarnych miast i masowej turystyki. Należy pamiętać, że do obu dolin prowadzą wąskie, kręte drogi- poruszanie się po nich wymaga dużych umiejętności i ostrożności.
- Jezioro Szkoderskie
Co-nieco o tutejszej kuchni
Albańska kuchnia jest bogata w smaki i kolory, podobnie jak na całych Bałkanach. Tym, co wyróżnia ją spośród innych, jest wielka różnorodność i naturalny smak tutejszych potraw. W Albanii używa się bardzo mało chemicznych dodatków czy sztucznych nawozów, jedzenie jest więc świeże, zdrowe i doskonale smakuje. Polecamy spróbować tradycyjnych dań, takich jak Japrak- gołąbki zawinięte w liście winogron, pjekur-pikantny, pieczony ser, wiele gatunków ryb podawanych na różne sposoby oraz duży wybór sałatek ze świeżych warzyw, często z dodatkiem serów.