Mój kulinarny przewodnik gdy zwiedzasz Europę kamperem. 9 punktów na mapie.

Przewodniki | | 24.03.2021
Mój kulinarny przewodnik gdy zwiedzasz Europę kamperem. 9 punktów na mapie.

Reklama

O mój boże jak ja kocham zwiedzać świat z za okien mojego kampera. Dla mnie podróże to absolutny sens życia. W podróżach mógłbym wskazać wiele rzeczy które mnie „kręcą” ale jedną z nich i absolutnie najprostszą, a zarazem najwymowniejszą jest poznawanie kultury poprzez kuchnię.

Poniżej moja lista najlepszych miejsc i dań które jadłem podróżując po Europie moim kamperem.

Delektuj się ragu alla bolognese w Bolonii we Włoszech

Włosi, ojczyzna ruchu slow food, czekają na podróżników z otwartymi ramionami. W Wenecji przed kolacją zatrzymaj się przy Aperol spritzu i tradycyjnych weneckich przekąskach cicchetti . W Rzymie delektuj się cacio e pepe , prostym daniem z makaronu ze świeżym serem pecorino. Jednak poważni smakosze wiedzą, że wizyta w Toskanii jest niezbędna, aby skosztować najlepszej kuchni włoskiej . Bolonia jest domem dla ragu alla bolognese , obfitego, mięsnego sosu, który jest przygotowywany w tym regionie od wieków. Sugerujemy pozostanie w cieniu kultowej wieży Asinelli w Bolonii, delektując się pełnym trzydaniowym menu na świeżym powietrzu w ciepły letni wieczór.

Najlepsze owoce morza z Porto w Portugalii

Portugalia jest wymieniana jako jeden z „ najgorętszych celów podróży” w wielu publikacjach podróżniczych. Co roku zyskuje na popularności, gdy świat odkrywa uroki portugalskiej kuchni. Porto cieszy się doskonałą lokalizacją nad morzem i dostępem do codziennych dostaw świeżych ryb. Jedną z potraw, której nie będziesz chciał przegapić, jest bacalhau , portugalskie słowo oznaczające dorsza. Można go zamówić na wiele różnych sposobów, ale najbardziej dekadenckim jest bacalhau à bras , czyli mieszanka dorsza z ziemniakami, jajkami i marynowanymi oliwkami, która rozpływa się w ustach. Połącz go z kieliszkiem wina porto, produkowanym lokalnie w dolinie rzeki Douro.

Najlepsze risotto z kalmarów jadłem w Splicie (Chorwacja)

Podczas gdy chorwackie jedzenie w dużej mierze koncentruje się na grillowanym mięsie, duży odcinek wybrzeża kraju zapewnia również duży dostęp do sardynek, makreli, anchois, kalmarów, krewetek, ośmiornic i innych wspaniałych owoców morza. Jedną z najbardziej wyjątkowych chorwackich potraw z owoców morza jest crni rizot , czyli czarne risotto, które swój kolor zawdzięcza atramentowi kałamarnicy. Małże, małże i inne skorupiaki są często dodawane do risotto, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Nadmorskie położenie Splitu sprawia, że ​​jest to idealne miejsce na delektowanie się chorwackimi owocami morza. Pomiędzy posiłkami zwiedź ruiny Pałacu Dioklecjana, ogromnego kompleksu zbudowanego dla cesarza Dioklecjana w IV wieku pne W okolicy Splitu nie będziesz też miał problemu, aby znaleźć fajny kemping na jedną noc, lub nawet na dłużej.

Grecja to dla mnie Ateny i dania meze.

Chociaż często błędnie interpretowane jako przystawki, dania meze nie mają służyć jako wprowadzenie do posiłku, ale raczej jako samodzielny posiłek. Dania meze są starannie zaprojektowane, aby pasowały do ​​win i alkoholi, takich jak ouzo i raki. Mają również być dzielone między wielu podczas wspólnego posiłku. Skopiuj Greków i udaj się do tawerny na wieczór degustacji meze , picia lokalnych alkoholi, rozmów i śmiechu z przyjaciółmi, zarówno starymi, jak i nowymi. Popularne dania meze to hummus, przyprawione klopsiki, nadziewane ryżem liście winogron, kiełbaski i smażony ser.

Będąć kamperem w Macedonii, musisz spróbować tavce gravce w Skopje.

Stolica Macedonii przeszła ogromny projekt renowacji, a miasto przyjmuje teraz więcej turystów niż kiedykolwiek wcześniej. Zatrzymując się kamperem w Skopie wybierz się na spacer po Starym Bazarze i ciesz się zapachem powoli gotującego się mięsa, unoszącego się z okien kuchennych. Weź burek , pikantne ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta, aby zjeść lunch w drodze. Na obiad w Macedonii zasiądź do obfitego posiłku z tavce gracve , prostego, grubego dania z fasoli gotowanej na patelni, doprawionej do perfekcji różnymi przyprawami, kiełbasą i warzywami, co daje aromatyczne arcydzieło.

Będąc kamperem w Słowenii jadłem najlepszy gulasz

Chociaż Słowenia jest małym krajem, oferuje dużą różnorodność kulinarną. Lokalni etnolodzy dzielą ten kraj na około 20 różnych regionów kulinarnych, z których każdy ma swoje własne atrakcje. Słoweńskie Alpy Julijskie są popularnym celem wycieczek pieszych i narciarskich, a słoweńskie obfite, mięsne gulasze są przeznaczone dla poszukiwaczy przygód na wiele godzin. Nie przegap okazji, aby spróbować joty , popularnego gulaszu z fasolą, kiszoną kapustą i wieprzowiną . Spróbuj jednak zaoszczędzić miejsce na deser, ponieważ Słowenia oferuje wiele niesamowitych ciast, takich jak prekmurska gibanica , ciasto warstwowe z nadzieniem, takim jak mak, twarożek, orzechy włoskie, jabłka i śmietana. Od wielu lat Słowenia nie jest dla nas krajem tranzytowym w drodze do np. wakacji w Chorwacji, ale zawsze parkujemy tutaj swojego kampera na 2 -3 dni i delektujemy się klimatem.

Santiago de Compostela w Hiszpanii gastronomiczna kopalnia złota w podróży kamperem w tą część Europy.

Santiago de Compostela to ostatni cel podróży zmęczonych wędrowców, którzy wędrują po Camino de Santiago. Nic dziwnego, że miasto jest gastronomiczną kopalnią złota , ponieważ setki tysięcy ludzi, którzy podróżowali Camino na przestrzeni wieków, z pewnością wnoszą wielki apetyt do ostatniego przystanku na szlaku. Niezależnie od tego, czy świętujesz zakończenie Camino, czy po prostu rozkoszujesz się wyjątkowym galicyjskim jedzeniem , Santiago de Compostela oferuje szeroką gamę tapas, które zaostrzą Twój apetyt. Spróbuj pimientos de padron , smażonej zielonej papryki doprawionej solą. Jako danie główne zamów najsłynniejsze danie Galicji, pulpo a la Gallega , gotowaną ośmiornicę z ziemniakami i papryką.

Czarnogóra to zapach grillowanego mięsa i świeżych owoców morza.

Kotor pozostaje poza utartymi szlakami dla większości podróżników, co sprawia, że ​​udanie się tam na wypad dla smakoszy jest jeszcze bardziej wyjątkowe , szczególnie w ciepłe letnie miesiące, kiedy słońce mieni się na wodzie. W większości menu pojawiają się świeżo złowione owoce morza, a także wpływy pobliskiej kuchni chorwackiej i włoskiej. Doskonałym uzupełnieniem produkowanych lokalnie wędlin i serów są słynne x

Ciasto ze stekiem i boczkiem zdobyło moje serce w Kosowie.

Dla prawdziwych smakoszy poszukujących obiecujących miejsc docelowych z wysokiej jakości składnikami i tradycyjnymi przepisami z nowymi akcentami, wycieczka do Kosowa to prawdziwa gratka. Priorytetem są tu ciasta, z pikantnymi nadzieniami, takimi jak stek z boczku lub kurczak z grzybami. Jak wszędzie na Bałkanach , biura można znaleźć wszędzie, o każdej porze dnia. Chleb i nabiał i dobre, wysokiej jakości podstawowe produkty, ale jeśli chcesz być odważny, wypróbuj smażone w głębokim tłuszczu mózgi jagnięciny.

Reklama

Kamper

To może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Aby dodać komentarz, prosimy się zalogować.